Тонка боб (dipteryx odorata)
Имате въпроси или желаете да поръчате?

Оставете телефонен номер и ще се свържем в удобно за вас време!

compare_arrows0
В наличност
Тонка боб (dipteryx odorata)
Тонка боб (dipteryx odorata)
Тонка боб (dipteryx odorata)
Тонка боб (dipteryx odorata)
Тонка боб (dipteryx odorata)Тонка боб (dipteryx odorata)
  • favorite_border
  • compare_arrows

Тонка боб (dipteryx odorata)


star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border
0 мнения
1.00лв.
chat
  • Вход МагазинЕзотерика
  • Модел: TonkaBean
  • Наличност: В наличност
  • new_releases5 или повече 0.80лв.
  • new_releases15 или повече 0.60лв.
remove_circle_outlineadd_circle_outline

Екзотичина подправка от Южна Америка, тонка боб е семенце, което е прекрасна добавка към сладкиши, кремове, бисквити, торти. Има дъх на ванилия, бутер карамел, бадеми и мока, може би дори на приятно парфюмиран тютюн и амбра, примесени с ухание на сено и сандалово дърво. Ползва се основно във висшата гастрономия, поради своята екслузивност и сравнително висока цена.

 
Диворастящото дърво тонка се среща в северните части на Южна Америка, предимно във Френска Гвиана и делтата на Ориноко или по Карибските острови. Има височина до 30 м. Името “тонка” идва от думата tonqua или tonquin (боб) на езика “джалиби”, който говори една от малцинствените групи във Френска Гвиана. Индианските племена в Северна Бразилия, Венецуела и Колумбия са използвали екстракти от тонка боб или кората на дървото при кашлица, болки в ушите, схващане на крайниците и за подсилване на сърцето. Във Френска Гвиана носят гердани от тонка боб. Местните приписват на плодовете му вълшебни и лечебни свойства. Там тонка бобът е много повече от подправка. Смята се, че носи щастие и успех, ако го носиш като амулет срещу болести и лоши очи или държиш една шушулка в портфейла си. Неслучайно през 40-те години на миналия век тонка бобчетата са били легално разплащателно средство за местните във Венецуела. А освен това изпълнява и желания, оттук пък името му “дърво на желанията”.
 
ВНИМАНИЕ! Консумирайте предпазливо!
Особеният аромат на тонка, и по-скоро кумаринът, който всъщност е ароматното вещество, е причината подправката да е забранена в някои страни, например САЩ. Има изследвания, които намират връзка между веществото и нарушаване на кръвсъсирването при плъховете. Въпреки това в САЩ има одобрено лекарство на основата на кумарин. Други изследвания пък доказват, че опасната доза за човек е толкова висока, че трябва бъдат изядени няколко семена, които не са никак дребни – дължината им достига 3-4 см. Практически това е невъзможно, защото миризмата на тонка е толкова силна, че едно бобче е достатъчно да ароматизира 80 порции.

Няма мнения за този продукт.

Най-купувани

more_vertБлагороден тамян Oman Ecclesia (Boswellia sacra) 10 гр.  арабски бял тамян
2.00лв.

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border
Повече инфо
Благороден тамян Oman Ecclesia (Boswellia sacra) 10 гр. арабски бял тамянclose

Един от най-качествените и ценни сортове Boswellia с приложение в медицината, козметиката и езотериката.Арабски бял тамян Oman Ecclesia е един от най-добрите и най-чистите тамяни в света. Благородният сакрален тамян Oman Ecclesia (Boswellia sacra) e един отличен, светъл тамян от родината на тамяните Оман. Нарича се още арабски тамян. Цветът му е жълтеника..

Oтстъпка 33%
more_vertБлагородна Смирна, миро, (Commiphora myrrha) 10 гр.
3.00лв.2.00лв.

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border
Повече инфо
Благородна Смирна, миро, (Commiphora myrrha) 10 гр.close

Благородната Смирна с отлично качество от Сомалия. Изпуска бял плътен дим с освежаващо действие. Има много фин и запомнящ се балсамен аромат.  Смирната има много добро психо-емоционално въздействие. Успокоява мислите и отстранява тревогата, премахва объркването в мислите и позволява на човек да се справи добре с тежки ситуации. Нормализира съня, отстранява депресия и последствията о..

more_vertТонка боб (dipteryx odorata)
1.00лв.

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border
Повече инфо
Тонка боб (dipteryx odorata)close

Екзотичина подправка от Южна Америка, тонка боб е семенце, което е прекрасна добавка към сладкиши, кремове, бисквити, торти. Има дъх на ванилия, бутер карамел, бадеми и мока, може би дори на приятно парфюмиран тютюн и амбра, примесени с ухание на сено и сандалово дърво. Ползва се основно във висшата гастрономия, поради своята екслузивност и сравнително висока цена.   Диворастящото дърво ..